VinoTip

VINOTIP ACCOUNT:

REGISTREREN
INLOGGEN

Chardonnay druif

De Chardonnay druif is zeer populair en dat komt vooral doordat deze nagenoeg overal gepland kan worden. De druif heeft namelijk een goed aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft. De naam Chardonnay komt van het gelijknamig dorpje in de Bourgogne Frankrijk. Uit de Bourgogne steek komen overigens nog steeds de meest beroemde wijnen die van deze druif geproduceerd zijn. Denk hierbij aan Chablis, Montrachet, Meursault en Santenay. De Créments (mousserende wijn) van de Bourgogne worden overigens ook gemaakt van de Chardonnay druif. Tegenwoordig wordt deze druif in vele wijnlanden gebruikt voor het maken van wijnen zowel gemixt met andere druiven als puur.

De smaak van de Chardonnay druif kan erg verschillen aangezien deze in verschillende klimaten en grondsoorten kan groeien wat ook invloed op de smaak van de wijn kan hebben. Tevens is de Chardonnay uitermate geschikt om te laten rijpen op eiken vaten. Hier onder staan de eigenschappen van de druif en de invloeden van klimaat en vaten.

Basis eigenschap:
De Chardonnay druif is in vergelijking met andere witte druiven ‘vettig’ dus heeft een volle smaak en veel body met een lange afdronk. Mede doordat deze druif ook een hoog alcohol percentage kan genereren, zijn de wijnen vaak erg krachtig.

Klimaat eigenschappen:
Uit de wat koelere klimaten zoals delen in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland wordt de smaak fris en mineralig. Ook de kleur van de wijn is licht soms zelfs wat groenig. Smaken die kenmerkend zijn in dit klimaat zijn appel, citrus en meloen. De Chardonnay uit de warmere klimaten zoals Zuid-Afrika, Australie, Argentinië en Chilli hebben meer eigenschappen van exotisch fruit zoals Mango en Perzik. Dus iets zoeter dan fris en de kleur is meestal ook wat donkerder geel.

Eiken vaten:
Als de Chardonnay in eiken vaten heeft gerust, dan brengt dit over het algemeen meer body met zich mee. Smaken die hiermee gepaard gaan zijn vanille, toast en noten. Dit wordt vooral veel gedaan in de wat koelere klimaten waarbij de wijn erg mineralig is, de wijnen krijgen hierdoor meer body en worden wat voller van smaak wat de mineralen doet verbloemen. In de Nieuwe Wereld landen met het warmere klimaat wordt de wijn soms met houtsnippers verwerkt om de vanillesmaak toe te voegen. Op deze manier hoeft de wijn niet lang te rusten en kan het sneller verwerkt worden.