De beruchte Kurk In het verleden kwam deze ziekte velen malen meer voor doordat de regels voor de hygiëne toen minder streng waren. Men dacht eigenlijk dat het puur alleen ontstond doordat de fles met een kurk werd afgesloten vandaar de naam Kurk. Logischerwijs is hier toen een oplossing voor gevonden door gebruik te maken van kunststof kurken en schroefdoppen. Echter bleek deze schimmel toch nog voor te komen in de wijnen. Later is men erachter gekomen dat de productie van deze schimmel gestimuleerd werd door de chlooroplossingen die men gebruikte om alle materialen schoon te maken. De schimmel ontstond dus niet alleen in de kurk van de fles maar ook in de stalen vaten waar deze in bewaard werden en zelfs de gewasbeschermingsmiddelen. Sinds 1996 is het gebruik van chlooroplossingen echter verboden ingevolge de "Code of Practice" en wordt er als alternatief waterstofperoxide toegestaan. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het vele male minder voor komt. Echter blijft het maken van wijn zeer complex en zal het altijd gevoelig blijven voor verschillende ziektes van buitenaf. |
Geur van rotte eieren / zwavel |
|