VinoTip

VINOTIP ACCOUNT:

REGISTREREN
INLOGGEN

Sauvignon Blanc druif

Sauvignon Blanc behoort tot de “Edele 6″ of de “Big Six”. Ongeveer 80% van de totale wijnproductie wereldwijd bestaat namelijk uit 6 druivenrassen en de Sauvignon Blanc is daar dus één van. Deze druif wordt dan ook in veel wijngebieden over de hele wereld verbouwd. Van oorsprong komt deze druif uit het zuidwesten van Frankrijk. In de naam komt ‘sauvage’ voor en dat betekent letterlijk jong en wild in het Frans. De Loirevallei is de belangrijkste Franse streek voor Sauvignon Blanc, met de Pouilly-Fumé en Sancerre als de absolute toppers. De wijnen uit deze appellations zijn altijd ‘Mono Cepage’, dat wil zeggen dat ze van één druivenras gemaakt zijn. Sauvignon Blanc wordt ook gebruikt in blends, oftewel wijnen gemaakt van meerdere druivenrassen. Blends waarin Sauvignon Blanc wordt verwerkt komen we tegen in bijvoorbeeld Bordeaux, of in landen als Spanje en Australië. Tegenwoordig heeft 

Nieuw-Zeeland een erg groot aandeel in de Sauvignon Blanc wijnen. Ruim 80% van de totale wijnexport van Nieuw-Zeeland bestaat uit Sauvignon Blanc. De belangrijkste reden is het gebied Marlborough waar de bodem en zon combinatie een unieke, aromatische, pittige droge witte wijn leveren met een smaak die nergens anders ter wereld geproefd kan worden.

De kenmerken van de Sauvignon Blanc druif is dat de wijnen over het algemeen fris en droog zijn met smaken als citrus, groene appel en gras. De wijn moet jong gedronken worden en wordt daarom ook meestal in RVS vaten gemaakt. Toch worden er ook hout gerijpte versies gemaakt, deze rijping zorgt meestal voor meer tropisch fruit in de smaak. Het is zelfs mogelijk om edele zoete wijnen te maken, het gebied Sauternes in de Bordeaux (Frankrijk) staat hier onder andere bekend om. De trossen van de Sauvignon Blanc druif zijn namelijk erg compact waardoor deze gevoelig zijn voor rotting (Botrytis cinerea). Onder de juiste omstandigheden zorgt deze rotting voor een uitdroging van de druif en een hoog geconcentreerd sap die zoeter van smaak is.  

 

 

Wat is VinoTip