VinoTip

VINOTIP ACCOUNT:

REGISTREREN
INLOGGEN

Sulfieten in wijn

Wat zijn Sulfieten
Sulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion, SO2- bevatten. Sulfiet komt van naturen voor in planten uit de lookfamilie. Sulfieten worden gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel (E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt.


Sulfieten en allergieën

Sulfiet geeft geen allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. Ongeveer 4 procent van de astmapatiënten kunnen binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden krijgen na het nuttigen van sulfiet houdend voedsel. Personen met een allergie voor aspirine hebben ook een verhoogd risico voor een heftige reactie op sulfiet (anafylaxie). Een dergelijke reactie kan zelfs fataal zijn en dient ogenblikkelijk behandeld te worden. Daarom moet in de EU vermeld worden als producten meer dan 10 parts per million sulfiet bevatten.

Wijn en sulfieten
Er zijn geen wijnen zonder sulfiet, omdat sulfiet vanzelf bij de gisting vrijkomt . Het zit dus van naturen in elke wijn, zelfs als de wijnmaker het niet extra toevoegt. Ook biologische wijn (van druiven die zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden geteeld) bevat dus gewoon sulfiet. Wel voegt een enkele wijnboer uit principe geen extra sulfiet toe. Op het etiket staat dan "geen sulfiet toegevoegd", deze zijn echter maar beperkt houdbaar.

Het extra toevoegen van sulfiet werd al door de oude Grieken en Egyptenaren gebruikt om wijn te 

conserveren. Het wordt dus al sinds mensen heugenis gebruikt, echter kan deze stof een reactie veroorzaken. Dat is de reden dat het op de wijnflessen wordt vermeld. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt. Het toevoegen van sulfiet in wijn is bovendien aan hele strenge regels gebonden. Voor rode wijn mag maximaal 160mg/l worden gebruikt en voor witte wijn en rosé maximaal 210mg/l. Dit wordt overigens door de meeste producenten niet eens behaald. Om een vergelijking te maken hoe laag het gehalte is, gedroogd fruit bevat ongeveer 1.000mg/l sulfiet.

Sulfiet en hoofdpijn
Er gaan erg veel verhalen ten ronde dat sulfiet de oorzaak zou zijn voor de hoofdpijn na het nuttigen van wijn. Hier is door wetenschappelijke onderzoeken tot op heden nog geen uitsluitsel over gegeven. Mede door de complexiteit van de samenstelling van wijn. Echter is het niet zo dat je hoofdpijn krijgt na het eten van gedroogd fruit of drinken van vruchtensappen waar een hogere concentratie sulfiet in aanwezig is. Wel is het een feit dat er alcohol (Foezelalcoholen) in wijn zit en dit zorgt voor samentrekking of uitzetting van de bloedvaten in en rond de schedel, waardoor de zenuwuiteinden worden geprikkeld (kater). Zorg dus dat je tijdens het wijn drinken ook voldoende water drinkt om dit tegen te gaan.

 

Wat is VinoTip