VinoTip

VINOTIP ACCOUNT:

REGISTREREN
INLOGGEN

Syrah (Shiraz) druif

De historie van de Syrah druif
Er gaan geruchten rond over de oorsprong van de Syrah druif, dat deze druif tijdens kruistochten is meegenomen uit de Iraanse stad Shiraz en later verbouwd is in Frankrijk. Uit onderzoek is echter gebleken dat het druiven ras is ontstaan uit de druiven Dureza en Mondeuse blanche welke van oorsprong uit Zuidoost Frankrijk komen. Uit dat deel van Frankrijk komen dan ook de bekendste wijnen met de Syrah druif Hermitage en Côte Rôtie.

Tegenwoordig wordt de Syrah druif in veel landen gebruikt voor wijn. Vooral in de Nieuwe Wereld landen zoals Australië en Zuid-Afrika is het klimaat optimaal voor deze druif. In Zuid Australië is de Syrah erg groot geworden waardoor daar de grootste producenten zitten. Vooral de Barossa Valley en McLaren Vale zijn belangrijke streken. Dit is overigens ook het land die de synoniem  Shiraz populair heeft gemaakt. In de 18de eeuw werd de Franse naam Syrah vertaald in het Australisch-Engels naar Scyras.  Later hebben de Britten dit in de boeken vastgelegd als Shiraz.

De eigenschappen
De Syrah wordt grotendeels gebruikt voor rode wijnen en kan zowel puur als gemixt met andere rassen worden gedronken.  Bekende Fransen wijnen hiervan zijn Châteauneuf-du-Pape en Gigondas. Maar ook rosé wijnen worden steeds populairder en de zwaardere versies zijn vaak gebaseerd op de Syrah. Wat zeldzamer is de rode mousserende wijn(Sparkling Shiraz) van de Syrah druif, deze wijn wordt voornamelijk in Australië gemaakt.
 

De Syrah groeit het beste in een warm klimaat met een droge grond. Zon is dan ook wenselijk om de smaak goed te vormen. Hierdoor wordt namelijk de schil van de druif dikker waardoor de wijn uiteindelijk ook veel kleur en tannine bevat. De wijn heeft mede door de dikke schil dan ook een goede bewaarpotentie. Het enige nadeel is dat aan deze plant veel bladeren groeien en dus voor schaduw zorgen. Veel snoeien is dus een vereiste om de druif optimaal te benutten. Uiteindelijk zal dit resulteren in een zeer krachtige en volle wijn met aroma’s van zwarte bessen en peper. Als de wijn op houten vaten heeft gelegen of erg oud is komen er aroma’s van leer, cacao en koffie meer naar boven.

Wat is VinoTip