VinoTip

VINOTIP ACCOUNT:

REGISTREREN
INLOGGEN

Wat is een bewaarwijn?

Officieel gezien is een bewaarwijn een wijn die langer dan een jaar bewaard kan worden. In de praktijk zijn dit er maar weinig omdat ongeveer 90 procent geproduceerd wordt om hetzelfde jaar nog te drinken. Die andere tien procent zijn meestal duurdere kwaliteitswijnen. Mocht je toch zo’n wijn willen bewaren, pas dan goed op dat deze op een correcte manier wordt bewaard en vooral niet te lang. Een goede bewaarwijn heeft zelfs op het etiket staan hoe lang deze bewaard kan worden, anders kan je altijd de importeur of de fabrikant raadplegen.

Het goed bewaren van een wijn is knap lastig. De temperatuur en luchtvochtigheid moet op het juiste niveau en stabiel zijn gedurende die jaren. Dit kan gerealiseerd worden door een goede wijnkelder of een wijnklimaatkast. Maar dat zijn over het algemeen behoorlijke investeringen en natuurlijk is er het risico dat de wijn te lang bewaard  wordt en alsnog niet lekker smaakt. 

Er is ook een eenvoudige manier om het verouderingsproces te versnellen. Even kort door de bocht zorgt het bewaren van een wijn er voor dat deze rustig aan zuurstof blootgesteld wordt door de kurk heen. Door een chemisch proces zorgt het zuurstof dat de tannines wat versoepelen en de wijn minder wrang wordt. Dit proces kan door middel van het beluchten van de wijn (karafferen) versnelt worden en het is zelfs mogelijk om tussentijds te proeven of de wijn op dronk is.
 

 

Een mooie regel voor bewaarwijnen is dat je de wijn wel makkelijk ouder kan maken, maar een te oude wijn niet meer jonger. Tevens is de aanschaf van een karaf velen malen goedkoper dan een wijnkelder of klimaatkast. Natuurlijk is het voor de echte liefhebber een leuke hobby om wijn te verzamelen en te bewaren. Daarvoor hebben we hier onder een aantal wijnen die goed bewaard kunnen worden:

Port 
Vintage Port is een geval apart omdat deze zowel jong als oud erg goed drinkbaar zijn. De Vintage Port is ook wel te herkennen aan het jaartal op het etiket.

Rode wijn
Franse wijnen uit de Bordeaux, Bourgogne en Côtes du Rhône streken. Uit de Côtes du Rhône zijn het de wijnen gemaakt met de Syrah druif.
Italiaanse wijnen uit de Piemonte streek zoals Barbaresco, Barolo en Nebbiolo. Maar ook Chianti Riserva of Super Tuscans (IGT) en de Brunello di Montalcino
Spaanse wijnen uit de Rioja en Ribera del Duero streek, maar dan de Reserva en Gran Reserva.
Ook de betere wijnen van de Cabernet Sauvignon druif uit Californië en Australië. Maar ook de top Shiraz uit Australië kan bewaard worden.

Witte wijn
Uit Frankrijk zijn het meestal wijnen van de Chardonnay druif uit de Bourgogne zoals de Chablis, Meursault en Puligny.

Edelzoete wijn
Doordat de druiven van de edelzoete wijnen heel laat geplukt worden en zelfs wat beschimmeld zijn (edele rotting) zorgt het ervoor dat het suikergehalte erg hoog wordt en dat daardoor de gisting pas erg langzaam op gang komt. Het hoge suikergehalte werkt ook meteen als een natuurlijke conservering, wat de wijn nog meer geschikt maakt om te bewaren. 
Uit Frankrijk gaat het dan om de Sauternes, Vouvray en Coteaux du Layon.
De Toscaanse dessertwijn Vin Santo uit Italië.
In Duitsland zijn het de betere Rieslings en dan specifiek de Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese of Eiswein.
Het buurland Oostenrijk heeft edelzoete botrytiswijnen uit het Burgenland die bewaard kunnen worden. En zelfs Hongarije heeft de edelzoete Tokaj met botrytis.

 

Wat is VinoTip