VinoTip

VINOTIP ACCOUNT:

REGISTREREN
INLOGGEN

Wijn proeven

Het proeven van een wijn kan heel persoonlijk zijn. Vooral als je ermee begint zal de eerste basis zijn of je de wijn lekker vind of juist niet. Past het wel bij jouw persoonlijke smaak? Ervaren wijndrinkers zullen veel meer proeven in een wijn doordat ze bepaalde smaken en geuren kunnen herkennen en benoemen. VinoTip heeft hierop ingespeeld door een snelle en eenvoudige Tasting toe te kunnen voegen, maar heeft ook een zeer uitgebreid proefformulier. Op deze manier kan je snel een wijn vastleggen of juist uitgebreid analyseren. Ga er maar eens lekker voor zitten met goed gezelschap en praat over de wijn en smaak. Er zijn namelijk geen fouten in je smaak wellicht alleen in het omschrijven hiervan. Door samen te proeven en te discussiëren zal je ontdekken hoe leuk en interessant wijn kan zijn.

Er zijn veel etiketten en regels om goed wijn te kunnen proeven. De ene regel heeft meer invloed dan de ander, maar probeer ze zoveel mogelijk te hanteren. Proeven is namelijk niet alleen smaak, maar het gaat ook om de kleur en geur.


Voorbereiding
Controleer de wijn of deze wellicht gekaraffeerd of gedecanteerd moet worden. Het zou erg vervelend zijn als er droesem tijdens het proeven in het glas zit. Dit kan de smaak namelijk negatief beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor het glas, zorg dat deze schoon is zodat er geen andere geuren of smaken de wijn kunnen beïnvloeden. De keuze van het glas is ook erg belangrijk, kies het juiste glas bij de wijn. Er zijn bijvoorbeeld wijnen die meer geur moeten ontwikkelen in het glas, dus een grotere kelk nodig hebben dan andere. Het is ook zaak dat je zelf geen vreemde geurtjes of smaken hebt die invloed kunnen hebben op je ervaring. Hele sterke geuren zoals Au de Toilet of stinkende handen (roken) zijn een goed voorbeeld maar ook je mond zoals koffie, rook of bijvoorbeeld knoflook zijn niet prettig voor het proeven. Om de smaak te neutraliseren kan je bijvoorbeeld wat brood (zonder beleg) en water op tafel zetten. En mocht je een aantal wijnen achter elkaar gaan proeven, zet dan een spuugbakje neer zodat ook de laatste wijn nog goed beoordeeld kan worden.

De wijn bekijken
De kleur kan veel vertellen over de wijn en dan hebben we het niet over rood of wit. Nee, het gaat over de kleur rood of wit en is deze helder of niet. Schenk hiervoor ongeveer 2 cm wijn in het glas. Houd het glas schuin tegen een witte achtergrond met veel licht. Op deze manier kan je goed door de wijn heen kijken en eigenschappen zoals kleur, helderheid en intensiteit zien. Bij rode wijnen kan je bijvoorbeeld de leeftijd zien, hoe bruiner en lichter hoe ouder de wijn. Jonge rode wijnen hebben meestal een donkere, diepe kleur. Bij de witte wijnen is het precies andersom. Een donkere witte wijn duidt op een oude of zware wijn. Nu gaan we de wijn in het glas laten ronddraaien oftewel walsen. De wijn zal hierdoor veel contact maken met de randen van het glas. Als je stopt met walsen kan je aan de wanden van het glas zien hoe dik de wijn is. Er kunnen namelijk tranen ontstaan die rustig of snel naar beneden lopen. Hoe langer de tranen blijven hangen hoe stroperiger, voller en zoeter de smaak. Dit komt door de Glyserol wat een alcoholsoort is met een zoete smaak. Deze geeft die viscositeit (dikke tranen) aan de wijn. Naast deze zichtbare eigenschappen komt er door het walsen ook veel geur vrij in het glas.

Het ruiken van de wijn
We staan er niet zo bij stil maar geur bepaalt voor 90 procent de smaak. Onze tong kan namelijk alleen zout, zuur, zoet en bitter waarnemen. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel wat ook nog terug zal komen tijdens het proeven van de wijn.

Zoals we al eerder aangaven is het zaak dat er zo min mogelijk invloeden van buitenaf zijn als we een wijn goed willen ruiken. Houdt het glas aan de steel of de voet vast en niet aan de kelk, dit kan namelijk zorgen dat vette vingers vervelende geuren aan glas achter laten. Het is ook zaak om het juiste glas voor de wijn te kiezen, er zijn soms zelfs glazen speciaal ontworpen voor verschillende soorten wijn.

Wals de wijn een paar keer goed rond in het glas en zet de neus in het glas of net over de rand van het glas. Probeer in rustige en lange teugen te ruiken. Het eerste wat waarschijnlijk op zal vallen is of de wijn goed ruikt. Het kan natuurlijk zijn dat deze muf ruikt (kurk) of bijvoorbeeld naar azijn (bedorven). Dit zijn een tweetal kenmerken dat de wijn die niet goed meer is. We zijn namelijk op zoek naar een mooie zuivere geur. Deze kunnen we vervolgens op intensiteit indelen, is de geur haast onmerkbaar of juist zeer intens en diep. Probeer daarna zoveel mogelijk geuren te herkennen en te benoemen. Vooral dat laatste kan erg moeilijk zijn, vandaar dat we een paar veel voorkomende aroma’s op een rijtje hebben gezet.

Witte wijn

Rode wijn

 

Citrusfruit
Groene of zoete appels
Peren
Ananas
Passievrucht
Lychee
Mango
Perziken
Abrikozen
Bloemen
Gras
Asperges
Geroosterd brood
Noten
Vanille
Karamel

Citrusfruit
Groene of zoete appels
Peren
Ananas
Passievrucht
Lychee
Mango
Perziken
Abrikozen
Bloemen
Gras
Asperges
Geroosterd brood
Noten
Vanille
Karamel

Aardbeien
Bramen
Frambozen
Kersen
Zwarte bessen (cassis)
Bosvruchtenjam
Gedroogde vruchten
Vanille
Groene paprika
Verse groene kruiden
Peper
Potloodslijpsel
Truffel
Paddenstoelen
Aarde
Leer

 

Het proeven van de wijn
Het proeven van de wijn ligt erg dicht bij het ruiken hiervan. Het proeven is eigenlijk een aanvulling op de geur. Het gaat bij het proeven namelijk niet alleen om de smaak, maar ook om het gevoel in de mond tijdens en na het drinken.

Om goed te proeven is het belangrijk om de wijn grondig in contact te laten komen met de tong, heel het oppervlak hiervan moet in aanraking zijn geweest met de wijn. Hiervoor kan je het beste een grote slok nemen en de wijn goed in de mond te laten bewegen. Probeer een kauwende beweging te maken. Meteen zal de eerste 

indruk van smaak naar boven komen (Zoetheid en zuurgraad), maar ook het gevoel in de mond. Is de wijn dik en stroperig of juist helemaal niet? Probeer vervolgens te slurpen om de geuren van de wijn met de smaak te combineren. Slik de wijn door en let hierbij wederom op de smaken die nu in de mond zullen blijven hangen (afdronk). Hoe langer de smaak blijft hangen, hoe langer de afdronk. Het kan ook zijn dat de mond droog aanvoelt rond de tanden en bij de wangen. Het gevoel kan vergeleken worden met het doorbijten van een druivenpit. Dit is de smaak van de Tannines. Door de wijn iets meer te laten luchten, bijvoorbeeld te karafferen, kan de smaak iets verzacht worden.

Probeer wederom de aroma’s te herkennen, dus de smaken te benoemen. Bediscussieer deze eventueel met een ander en vergeet vooral niet om te genieten.